Det är inte klokt så fort tiden går! Eller egentligen är det inte så dumt den här årstiden tycker jag. Januari är rätt seg...

Hur som helst är det snart dags för en ny Hälsoutmaning. Du som klarar februari månads utmaning och motionerar mer än hälften av månadens dagar, är med på en utlottning av 5 st Happy trigger, värde 299:-/st.

Happy trigger är en fiffig "massagegrunka" som hjälper dig att behandla dig själv med massage och akupressur genom att på ett enkelt sätt trycka ut dina muskelknutor.

Jag köpte en Happy trigger på Hälsomässan i Älvsjö för ett par år sedan och den har verkligen hjälpt mig med mina envisa smärtor i bröstryggen. Kan varmt rekommenderas!

LÄS MER OM HÄLSOUTMANINGEN OCH ANMÄL DIG

Kategoriserat som Alternativa terapier | Träning & Motion
 

Äntligen börjar det finnas lite skoterspår i skogen att åka skidor efter. Som jag har längtat! Det är visserligen knöligt och så, men det är ändå jättekul. Och det är otroligt så bra man mår efter en skidtur!

Kategoriserat som Träning & Motion
 

Kaffe har i diverse olika studier visat kunna motverka många sjukdomar, bland annat typ-2 diabetes och hjärtsjukdomar. Nu visar en ny studie att det också tycks ge ett visst skydd mot hudcancer. Ju mer man dricker desto mindre risk att få sjukdomen. De försökspersoner som drack minst fyra koppar om dagen löpte 20 procent mindre risk att få den allvarliga cancerformen malignt melanom än de som drack minst kaffe.

Tidigare har man även sett att kaffe skyddar mot den mindre allvarliga hudcancerformen basalcellscancer.

Jag önskar bara att kaffe inte var så jobbigt för magen... i alla fall min mage :-(

 

Ser att det tycks vara snö i stora delar av landet nu. Hoppas bara att snön inte bara blir ett irritationsmoment, utan inspirerar till roliga aktiviteter.

Att bygga snögubbar, göra snöänglar, gräva grottor, åka pulka och sånt ger riktigt bra fart på kalorierna :-)  Ja snöskottning med förstås, även om det kanske inte är lika kul.

Själv saknar jag när barnen var små och vi var ute varje dag under vintern och lekte i snön. Det blir ju inte så mycket av den typen av aktiviteter nuförtiden. Men jag älskar ju att åka längdskidor, så det är ju inte så dumt det heller.

 

Det är onekligen enkelt att trycka i sig en proteinbar efter träning, men tro inte att det är något undermedel. Egentligen är det inte bättre än att äta en chokladboll med proteinpulver.

För att få i sig det protein som en proteinbar innehåller behöver man i allmänhet inte äta mer än 2 dl kvarg och då behöver man inte få i sig alla andra onödiga ingredienser, som socker, fruktos, sötningsmedel och fett.

Proteinbars är dessutom dyra och innehåller massvis med kalorier.

» Test på proteinbars

Kategoriserat som Träning & Motion | Vikt
 

Att det inte är bra att sitta still för mycket vet vi ju alla, men tydligen är det ännu värre än man tidigare trott. En fysiskt inaktiv livsstil orsakar dubbelt så många förtida dödsfall som fetma, visar en ny stor studie.

Men det handlar inte om att man måste "tokträna" för att få hälsovinster. Att promenera i måttligt tempo (5 km/h) dagligen i 20 minuter upphäver faktiskt nästan de negativa effekter som stillasittandet ger. Och rör man på sig ännu lite mer får det extra fina effekter.

 

Hälsofördelarna med att gå från en passiv livsstil till att börja med dagliga promenader (eller annan motion) gäller alla, oavsett vikt.

Intressant är att personer med fetma får betydligt större hälsovinster av att ta en daglig promenad än att gå ner i vikt. Men det allra bästa är om man kan kombinera de två, och det är ju inte helt orealistiskt att tänka att motionen kan ge en viss viktnedgång och då slår man ju två flugor i en smäll.

Svd.se

Kategoriserat som Träning & Motion | Vikt
 

Ibland har mediciner extra effekter som man inte hade tänkt på i första läget. Ofta är det negativa biverkningar, men ibland kan det även ge positiva effekter.

Mirabegron är ett läkemedel som man kan få om man har överaktiv blåsa. Men läkemedlet har som extraeffekt att den ökar aktiviteten i den bruna fettvävnaden som producerar värme och då ökar energiförbrukningen.

I en liten studie med tolv män testade man att ge en fyra gånger så hög dos som normalt sett rekommenderas och det gav i snitt en ökad viloförbränning med 203 kcal per dag. Försökspersonerna fick inte heller några problem av den höga dosen läkemedel.

Mirabegron verkar genom att aktivera beta3-adrenerga receptorer, vilka både finns i urinblåsan och i brun fettvävnad. Kanske kan detta vara en väg att gå för att behandla fetma i framtiden.

 

Många, även jag själv, tar gärna ett glas vin och påstår glatt att det ju är bra för hälsan. Men enligt en ny internationell undersökning är det ytterst tveksamt att låg till måttlig alkoholkonsumtion ger några positiva hälsoeffekter. I alla fall konstaterar man att det är undermålig vetenskaplig kvalité på de 100-tal studier som är gjorda sedan 1970-talet, och att man därför inte kan dra några slutsatser av dem.

Nyare forskning visar snarare att även en mindre mängd alkohol kan skada hälsan.

Attans!

Men rött vin är ju fortfarande fullproppat med antioxidanter och det är ju i alla fall nyttigt. Men det är ju förstås bättre med alkoholfritt vin eller druvjuice då...

Dagensmedicin.se

Kategoriserat som Kost och näring
 

En daglig dos fullkornsgröt tycks förbättra hälsan och minska risken att dö i hjärtkärlsjukdomar rejält, visar en ny amerikansk studie.

De som åt 28 g fullkorn per dag, vilket är en liten grötportion, minskade den totala dödsrisken med fem procent och risken att dö i hjärtkärlsjukdomar med nio procent. Hälsoeffekterna var oberoende av försökspersonernas ålder, vikt, tobakskonsumtion och fysiska aktivitet.

I studien ingick 100 000 personer i 14 år och de som var vid bäst hälsa vid studiens slut var de som ätit mest fullkornsgröt, fullkornsris, quinoa och bulgur.


Nå detta låter ju lovande, för själv äter jag havregrynsgröt med äpple och kanel varje dag. Det är supergott och supernyttigt!

 


HAVREGRYNSGRÖT MED ÄPPLE

Antal portioner: 1

1 dl havregryn
1 msk krossat linfrö
1,5-2 dl vatten
1 krm salt
1 rivet äpple eller päron
kanel

1. Blanda havregryn , linfrö, vatten , salt och rivet äpple i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda tills gröten har lagom konsistens.

2. Strö över lite kanel och ät tillsammans med mjölk eller havre/sojadryck.


MÅLTIDSFÖRSLAG
1 portion havregrynsgröt med äpple
kanel
1, 5 dl mellanmjölk


310 kcal per portion

Kategoriserat som Kost och näring | Mat och recept
 

Har du läst min artikel i senaste Hälsa? Den beskriver vår sunda viktminskningsplan som går ut på att gå ner 10 kilo på 20 veckor. Häng gärna med på den utmaningen!

Det första och viktigaste steget till att lyckas gå ner i vikt på ett varaktigt sätt är att bestämma sig på allvar. Genom att skriva ett avtal med dig själv där du klart och tydligt skriver ner ditt mål och vilka förändringar du ska göra för att komma dit, mångdubblar du chansen att lyckas. Här är ett exempel på ett avtal som du kan använda som grund.


AVTAL MED MIG SJÄLV

Nu har jag bestämt mig att på allvar ta itu med mina överflödiga kilon och gå ner i vikt en gång för alla.

Startdatum:     …………………..

Målvikt:    ……………………

För att minska mitt energiintag och öka förbränningen ska jag byta ut vissa av mina vanliga livsmedel mot bättre alternativ.

Förändringar i mina matvanor:

Byt ut    Ersätt med    Kalorivinst/dag  
.............................  .............................  ..........kcal
............................. .............................  ..........kcal
............................. .............................  ..........kcal
............................. .............................  ..........kcal
............................. .............................  ..........kcal
 


För att få fart på energiförbrukningen ska jag röra på mig mer.

Förändringar i mina motionsvanor Kalorivinst/dag
.............................................................. ..........kcal
.............................................................. ..........kcal
.............................................................. ..........kcal

 
KALORIVINST TOTALT:            ……………….. KCAL

 
Jag ska också tänka på detta:

………………………………………………………………………………......

………………………………………………………………………………......

………………………………………………………………………………......

 
Mina förändringar kommer att få dessa positiva effekter:

………………………………………………………………………………......

………………………………………………………………………………......

………………………………………………………………………………......


Min underskrift:

………………………………………………………………………………......

 

Använd gärna kost- och motionsdagboken i Hälsa Viktklubb för att se vilka förändringar som ger bra effekt just för dig.

Här nedanför hittar du också måltidstips och recept som fungerar bra för viktminskning. Ät frukost, lunch, middag och 1-3 mellanmål. Sitter du still mycket räcker det antagligen med ett mellanmål, men rör du på dig mycket kan du gärna äta två eller tre mellanmål.
 
FRUKOSTFÖRSLAG

 

Fil eller yoghurt med äpple och mandel

Kombinationen fil eller yoghurt, äpple och mandel blir väldigt god. Eventuellt kan du även dofta över lite kanel eller kardemumma.

http://www.energibalans.nu/upload/bilder_2014/fil-apple-mandel.jpgAntal portioner: 1

2 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1 äpple
15 sötmandlar
1 msk hela linfrön eller psylliumfrön

 
Häll fil eller yoghurt i en skål. Hacka äpplet och mandeln och strö över.

311 kcal per portion

-----------------------------------------------------------

Omelett och sallad

1 tsk raps- eller olivolja
2 ägg
2 msk vatten
30 g riven ost, 20-28 % fett
En nypa salt
Nymalen svartpeppar
 
TILLBEHÖR
Blandad sallad eller en grönsak i handen


1. Värm upp en stekpanna (medelstor) på medelvärme.
2. Vispa ihop ägg, vatten och kryddor med en gaffel.
3. Hetta upp oljan i pannan och häll i äggsmeten och strö över osten. Rör försiktigt runt lite i pannan och låt sedan omeletten stelna.
 
Låt omeletten glida ner på ett fat och ät tillsammans med valfria grönsaker.

328 kcal per portion

-----------------------------------------------------

Havregrynsgröt, mjölk och ägg

1 portion

1 dl havregryn
2 dl vatten
1 krm salt
1,5 dl mellanmjölk
1 msk äppelmos, sylt eller 1 dl färska bär
1 kokt ägg
Kaffe eller te

Blanda havregryn, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Låt sjuda i 2-5 minuter. Ät med mjölk, äppelmos eller sylt och ett kokt ägg.

317 kcal per portion

---------------------------------------------------

Smoothie och smörgås

Antal portioner: 1

SMOOTHIE
1 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1 dl mellanmjölk
1 dl frysta hallon, jordgubbar
eller andra bär
0,5–1 tsk vaniljsocker

SMÖRGÅS
1 fullkornsbröd à 50 g
1 msk mjukost eller 0,5 tsk bregott
1 skiva vegetariskt smörgåspålägg
tomat- eller paprikaskivor
kaffe eller te

Mixa yoghurt, mjölk, bär och eventuellt lite vaniljsocker i en mixer eller matberedare. Ät tillsammans med smörgås och kanske en kopp kaffe eller te.

316 kcal per portion

---------------------------------------------------------

http://www.energibalans.nu/upload/kurs1/keso-frukt-notter.jpegKeso med frukt och nötter

1 portion

1 äpple eller annan frukt (ca 100 g)
2 dl keso
10 hasselnötter eller 10 g andra nötter
ev kanel
te eller kaffe

Hacka frukten och blanda med keso. Strö över hackade nötter och eventuellt lite kanel.

310 kcal per portion 

LUNCH- OCH MIDDAGSFÖRSLAG

  

Tonfisksallad med mathavre och vitlöksdressing

tonfisksalladAntal portioner: 4

2,5 dl okokt mathavre eller matvete
4 ägg
2 burkar tonfisk i vatten
1 förp sallad, valfri sort
2 tomater
2 paprior
1 gurka
1 rödlök

VITLÖKSDRESSING
2 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 knivsudd sambal oelek eller färsk chili
ca ½ tsk havssalt
½ tsk oregano, torkad, eller ½ msk färsk
½ tsk basilika, torkad, eller ½ msk färsk
½ tsk timjan, torkad, eller ½ msk färsk

1. Koka mathavre enligt instruktionerna på förpackningen och koka äggen.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Om du tycker att den blir för fast i konsistensen kan du blanda ut den med lite vatten.
3. Skär grönsakerna och klyfta äggen. Blanda salladen och servera med dressingen

390 kcal per portion

---------------------------------------------------------

Äggröra med rökt fisk, bröd och sallad

Snabbfixad, jättegod och mättande lunch eller middag.

http://www.energibalans.nu/upload/kurs3/aggrora-lax-brod.jpeg1 portion

ÄGGRÖRA
2 ägg
1 msk mjölk
salt och peppar
1 tsk rapsolja

TILLBEHÖR
40 g rökt fet fisk (lax, makrill eller liknande)
40 g fiberrikt mjukt bröd, ev rostat
eller 25 g hårt tunnbröd
Sallad eller förvällda grönsaker

1. Vispa ihop ägg och mjölk i en skål och krydda med salt och peppar.
2. Värm upp oljan i en stekpanna och häll i äggsmeten. Stek på svag värme och rör hela tiden tills äggröran får krämig konsistens. Rosta eventuellt brödet och lägg äggröran och den rökta fisken ovanpå.

Ät tillsammans med en rejäl sallad eller andra grönsaker utan fet dressing.
402 kcal per portion

-----------------------------------------------------

Mustig tomat- och bönsoppa

Snabbfixat! Har du ett par förpackningar krossade tomater och bönor går det alltid att fixa en nyttig och god middag.

http://www.energibalans.nu/upload/kurs3/mustig-tomat-bon.jpegAntal portioner: 4

2 msk olivolja
2 gula lökar, hackade
800 g krossade tomater, gärna smaksatt med vitlök och örter
2 tärningar grönsaksbuljong
8 dl vatten
2 burkar bönor, valfri sort, sköljda
salt, peppar, chili

TILLBEHÖR
2 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
4 skivor grovt knäckebröd med ost

1. Fräs löken i olja, tillsätt allt utom bönorna och låt koka i ca 10 minuter.
2. Skölj bönorna, häll ned dem i soppan och låt allt få ett uppkok. Smaksätt med valfria kryddor.
Toppa med en klick turkisk yoghurt eller gräddfil och ät en knäckemacka till.

MÅLTIDSFÖRSLAG
500 g tomat- och bönsoppa
1 skiva grovt knäckebröd
1 tsk bregott
1 skiva ost 28 %

384 kcal per portion

--------------------------------------------------

Rotsakspytt med stekt ägg

Balansmåltid som ger kraft och energi, men få kalorier.

http://www.energibalans.nu/upload/kurs3/rotsakspytt.jpegAntal portioner: 2

1 msk olivolja
2-3 potatisar, tärnade
50 g rotselleri, smått tärnad
1 palsternackor, smått tärnade
1 morötter, smått tärnade
½ gul lök, hackad
salt och svartpeppar
200 g quorn- eller vegobitar
2 ägg

1. Värm olja i en panna. Tillsätt samtliga rotsaker samt löken och stek på svag värme tills rotsakerna är mjuka, ca 15-20 minuter.
2. Tillsätt vegobitarna och stek ett par minuter till. Smaka av med salt och peppar-
3. Stek äggen och servera till.

Om du ska göra en större sats än till 2 personer så är det smart att steka i ugnen, 200 grader 15-20 min. Rör om några gånger under tiden.

MÅLTIDSFÖRSLAG
1 portion rotsakspytt
1 stekt ägg
Blandad sallad utan dressing

385 kcal per portion

--------------------------------------------------------

Chiligryta med bönor

Välj de bönor du tycker är godast och smaka av så kryddningen passar dig.

Chiligryta med bönor4 portioner

2 msk raps- eller olivolja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, hackad
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
0,5 tsk koriander
1 stor morot, tärnad
1 zucchini, tärnad
1 paprika, tärnad
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater, gärna körsbärstomater
1 grönsaksbuljongtärning
1-3 dl vatten
1 burk kidneybönor, 225 g sköljda
1 burk borlottibönor, 225 g sköljda
Salt
Färska örtkryddor (ex. persilja, koriander)

TILLBEHÖR
Guacamole: Mosa 3 avokado och smaksätt med vitlök, salt och tacosås.
Blandade valfria grönsaker

1. Stek lök och vitlök i oljan till de mjuknat och blivit gyllenbruna.
2. Tillsätt zucchini och morot och fortsätt steka i ca 4 minuter. Rör i chilipulver, spiskummin och koriander.
3. Tillsätt tomatpuré, burktomater, buljongtärning och lite vatten så grönsakerna är täckta. Låt allt puttra ca 20 minuter.
4. Rör ner bönorna och låt allt bli varmt. Smaka eventuellt av med mer salt och kryddor.

Garnera med färska örtkryddor och servera med guacamole och sallad.

MÅLTIDSFÖRSLAG
400 g chiligryta
1 dl guacamole eller gräddfil
Blandad sallad utan dressing

391 kcal per portion

-------------------------------------------------

Broccolisoppa med varma mackor

4 portioner

BROCCOLISOPPA
1 msk rapsolja
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
500 g broccoli, färsk eller fryst
200 g potatis
1 l buljong eller vatten + 2 st grönsaks- eller kycklingbuljongtärning
Salt och peppar
1 msk citronsaft eller vitvinsvinäger


1. Hacka lök och vitlök. Hetta upp en soppgryta på medelvärme och stek löken i oljan utan att den får färg.
2. Skala potatisen och skiva grovt. Bryt eller skär broccolin i mindre bitar. Lägg allt i grytan, häll på buljong och koka upp. Låt soppan sjuda ca 10 minuter eller tills allt är genomkokt.
3. Mixa till slät konsistens. Späd ev med mer vatten om du vill ha soppan tunnare. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.

VARMA MACKOR
200 g bröd, gärna fiberrikt med frön
4 tsk olivolja, rapsolja eller bregott
ev, senap eller chilisås
80 g rökt skinka, tonfisk, räkor, musslor, kyckling, quorn eller liknande.
80 g ost, 28 % fett, riven eller i skivor


1. Ringla olja eller bred bregott på brödet. Bred eventuellt lite senap eller chilisås ovanpå. Lägg på valfritt tillbehör och strö på riven ost.
2. Gratinera i 225 gradig ugn eller lägg dem dubbelt och grilla i ett mackajärn.

MÅLTIDSFÖRSLAG
4,5 dl broccolisoppa
1 portion varm macka (ca 100 g)

406 kcal per portion

--------------------------------------------------------

Parmesanstekt torsk med varm sallad

http://www.energibalans.nu/upload/bilder_2014/parmesanstekt-torsk.jpgAntal portioner: 2

300 g torskfilé, sej eller valfri vit fisk
salt
1 ägg för pensling
40 g riven parmesanost
1 msk olivolja till stekning

VARM SALLAD MED SENAPSDRESSING
400 broccoli och/eller blomkål
2 st salladslökar eller 1 st scharlottenlök
1 msk balsamvinäger
0,5 msk fransk senap
1 msk olivolja

1. Salta fisken lätt och låt den ligga en stund att rimma.
2. Ansa och dela grönsakerna i lämpliga bitar. Förväll eller ångkoka dem.
3. Finhacka löken och blanda med balsamvinäger, senap och olja. Blanda med den varma broccolin.
4. Vispa upp ägget och pensla fisken. Strö över parmesanost och stek på svag värme i olivoljan.

385 kcal per portion

------------------------------------------------------

Grönsaksgratäng med färskostsås

VästerbottensgratängAntal portioner: 2

500 g grönsaker, exempelvis broccoli, blomkål, morötter, palsternackor, purjolök eller liknande.
100 g rökt/marinerad tofu eller rökt skinka

FÄRSKOSTSÅS
Ca 1 dl grönsaksspad
150 g färskost med vitlök och örter, 18-23 % fetthalt
salt och peppar
40 g riven ost att strö över

1. Ansa, dela och koka grönsakerna i lättsaltat vatten. Se till att de har lite tuggmotstånd kvar. Spara grönsaksspadet till såsen. Lägg sedan grönsakerna i en ugnsfast form (eventuellt portionsformar).
2. Strö tärningar av tofu eller skinka över grönsakerna.
3. Låt färskosten smälta i grönsaksspadet under omrörning och smaka av med peppar och ev salt
4. Gratinera i 225 graders ugnsvärme i ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.

405 kcal per måltid

-------------------------------------------------------

Pizza på omelettbotten

Snabbfixad och smarrig "pizza" som är riktigt nyttig.  

http://www.energibalans.nu/upload/kurs3/pizza-omelett.jpegAntal portioner: 1

2 ägg
1 tsk raps- eller olivolja

2 msk tomatsås (ev kryddade krossade tomater)
40 g tonfisk, räkor, oliver eller vad du har hemma
40 g riven ost, 28 %

TILLBEHÖR
Blandad sallad utan dressing eller grönsaksstavar


1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Hetta upp oljan i en stekpanna. Vispa samman 2 ägg lite lätt och stek en tunn omelett.
3. Lägg omeletten på en plåt med bakplåtspapper. Bred på tomatsås och topping.
4. Grädda i några minuter tills osten smält och fått lite färg. Ät med en grönsallad eller grönsaksstavar.
 
416 kcal per portion

-------------------------------------------------------

Sojastrimlor á la pulled pork

http://www.energibalans.nu/upload/kurs3/pulled.pork.jpegAntal portioner: 4

400 g sojastrimlor (100 g torkade som du kokar i 10 min)
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 msk raps- eller olivolja
1 dl ketchup
1 msk chipotlepasta
1 tsk koriander
1,5 tsk spiskummin
1 tsk salt

TILLBEHÖR
Sallad
1 burk svarta bönor
2 st avokado
1,5 dl tomatsalsa
2 dl gräddfil

1. Pressa ut vattnet ur de kokta sojastrimlorna.
2. Hacka lök och vitlök.
3. Stek sojastrimlorna tills de får fin färg, tillsätt sen lökhacket och låt steka med tills den mjuknar.
4. Blanda ketchup med kryddorna och blanda ner. Låt allt koka någon minut.

Servera med sallad, bönor, avokado, salsa och gräddfil.

MÅLTIDSFÖRSLAG
160 g sojastrimlor
0,5 dl svarta bönor
0,5 avokado
2 msk tomatsalsa
0,5 dl gräddfil

386 kcal per måltid

MELLANMÅLSFÖRSLAG
  
Kesoröra med clementin och nötter

1 portion

1 dl keso mini
1 clementin
5 hasselnötter, hackade (gärna rostade)


Tärna frukten, blanda och ät.

126 kcal per portion

------------------------------------------------

Krispbröd med ost

Lyxigt gott mellanmål. Om du vill kan du byta ut delikatessosten mot 2 msk mjukost eller philadelphia light.

Antal portioner: 1

2 finncrisp eller liknande (14 g bröd)
20 g brie eller annan god ost
skivor av paprika eller valfri grönsak


138 kcal per portion

--------------------------------------------------------

Frozen yoghurt med mango och hallon

http://www.energibalans.nu/upload/bilder_2014/frozen-yoghurt.jpgAntal portioner: 1-2 portioner

75 g frusna mangotärningar eller banan i bitar
1,5 dl turkisk yoghurt
1 knivsudd äkta vaniljpulver
75 g frusna hallon

 
1. Mixa mango (eller banan) helt slätt i en matberedare.
2. Klicka i turkisk yoghurt och strö över lite vaniljpulver
3. Mixa till en slät kräm. Tillsätt de frysta hallonen och pulsera snabbt 3-4 gånger. Hallonen skall bara krossas lätt, inte mixas helt. Blanda om glassmeten med en sked och ät direkt.

132 kcal per portion á 150 g
264 kcal per portion á 300 g

--------------------------------------------------------------

Mellanmålsmuffins

Frön i smeten gör att muffinsen mättar bättre och blir näringsrikare, men de går att utesluta om du inte tål eller gillar dem. De olika smaksättningsförslagen ger ungefär samma kaloriinnehåll. Hitta gärna på egna fyllningar!

http://www.energibalans.nu/upload/bilder/mellanmalsmuffins.jpgCa 16 muffins á 50 gram

GRUNDRECEPT
3 ägg
0,5 dl rapsolja
100 g havregryn
100 g vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5-1 tsk salt (beroende på hur salt smaksättningen är)
0,5 dl solrosfrön eller andra valfria frön eller nötter

SMAKSÄTTNING
Förslag 1: 100 g fetaost ca 10 % fett + 50 g oliver eller soltorkade tomater
Förslag 2: 50 g riven smakrik ost, ev parmesan + 50 g rökt tofu + 50 g spenatblad
Förslag 3: 100 g riven ost 17 % fett + 50 g ruccola


1. Vispa upp äggen och tillsätt oljan.
2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten.
3. Smula/tärna smaksättningen och blanda allt.
4. Fördela smeten i formar och grädda i 200 grader ca 16 minuter

TIPS
Om du väljer vanliga bakformar kan du gärna ta dubbla papper så håller de formen bättre. Ca 50 g smet per form är en lagom portion för ett balansmellanmål. Om du behöver ett rejälare mellanmål kan du använda stora muffinsformar, men då måste de gräddas längre.

122 kcal per st (50 grams muffins)

--------------------------------------------------------------


Mellanmålbar med nötter, bär & choklad

Gott till kaffet eller som extra lyxigt mellanmål. Funkar också bra om du behöver extra energi i samband med träningspasset.

http://www.energibalans.nu/upload/bilder_2014/mellanmalbar.jpg24 bars

100 g havregryn (ca 3 dl)
250 g nötter och frön (ex 1 dl av varje av hasselnötter, cashewnötter, solrosfrön och pumpafrön)
100 g dadlar eller russin
100 g torkade bär, valfri sort
100 g mörk choklad, minst 70% kakaohalt
160 g äggvita, ca 5 äggvitor
 

1. Grovhacka nötter och choklad. Finstrimla dadlarna.
2. Blanda allt och tryck ut på bakplåtspapper, gärna i en form som är ca 20x30 cm.
3. Grädda i 150 grader ca 25-30 minuter. Låt svalna och skär i 24 bitar (6 x 4 bitar)
 
130 kcal per bar

 

Kategoriserat som Mat och recept | Vikt
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 |
Viktcoachens blogg
 
BlogRankers.com Internet bloggar
 
 
HÄLSAs Viktklubb
 

Ner i vikt en gång för alla!

Genom handfasta tips, ett unikt kostdataprogram och många goda recept får du den motivation och inspiration du behöver för att gå ner i vikt på ett effektivt och varaktigt sätt.

Välkommen som medlem!

►HÄLSAs Viktklubb

 

 

 
 

Annons: 
Nyhetsbrev
 

Anmäl dig till Hälsas nyhetsbrev och få nyheter, trender, recept och träning.

►Jag vill ha HÄLSAs nyhetsbrev.

 

 
WEBBSHOP
 

CORE FÖR ALLA
Anneli Tapper ger övningar som hjälper dig i vardagen.
Se trailern
Köp DVD!

 

RAW FOOD FÖR ALLA

Erica Palmcrantz Aziz visar 17 härliga raw food-recept.
Se trailern
Köp DVD! 
Gör en god gärning!
 

Kiva - lån som förändrar liv
close
loading

Hjälp någon ur fattigdom!