Är det slut på vackervädret nu? Om det är så utnyttjade vi det i alla fall till sista minuten!

Vi var hos goda vänner vid deras sommarstuga igår kväll och firade en 50- och 60-åring. Det blev mycket prat och skratt, god mat, en båttur på Vindelälven i vacker solnedgång och på nattkröken även ett dopp i älven för de badsugna. Själv har jag urinvägsinfektion (igen!!) och hade därför något att skylla på när jag avstod :-)

 

Även i morse sken solen och vi tog en cykeltur för att få bort bakis-tröttheten ur kroppen. I Raggsjö träffade vi dessa fårskallar som troligen är vana att få godsaker av besökare, för de var väldigt närgångna och enträgna - bäääääää :-)


Men nu verkar det vara åska och regn som gäller. Själv är jag ganska mätt på det heta vädret och känner mig därför rätt så nöjd. Även naturen tror jag tacksamt tar emot lite regn. För att inte tala om potatisodlarna, som verkligen väntat på vattning!

Men risken är väl tyvärr att det blir ohyggligt fuktigt och super-rötmånad. Tur man har kall frys och kyl! Det är svårt att förstå hur de klarade sig förr i tiden...

Kategoriserat som Fritid | Mina tankar | Relationer
 

Hittade en artikel i Expressen om lycka som jag tycker stämmer otroligt bra. Den handlar om vanor som de som känner sig lyckliga har, ofta utan att de tänker på det.

Jag anser mig själv vara en väldigt lyckligt lottad människa och oftast känner jag mig också så. Självklart går jag inte omkring och trallar för mig själv varje dag och nog är jag tidvis både ledsen och deppig, men den mesta tiden är jag tillfreds med mig själv och mitt liv. Därför är det väldigt intressant att se att de i artikeln träffat väldigt rätt - i alla fall när det gäller hur jag fungerar.

Så här tolkar jag in mig själv i artikelns punkter:

1. Jag tar mig tid att varva ner och är närvarande i nuet en stund varje dag.

2. Jag lyssnar på mig själv och bryr mig inte så mycket vad andra tycker.

3. Jag tar ofta långhelger tillsammans med min man och gör korta resor och utflykter.

4. Jag går min egen väg och gör det jag tror på.

5. När det känns jobbigt av någon anledning så gråter jag och mår sedan bättre.

6. Jag har en otroligt stöttande familj som alltid hjälper varandra.

7. Jag fokuserar på det positiva.

8. Jag låter mig inte nedslås av bakslag utan tänker då "okey, detta funkade inte, då provar jag en annan väg".

9. Jag är öppen för nya erfarenheter och lär mig något nytt nästan varje dag.

Kategoriserat som Mina tankar
 

Kolla va fint zucchinin växer i grönsakslandet! Det är visserligen grannens grönsaksland, men eftersom det är mina föräldrar så brukar jag få plocka fritt :-) Bästa föräldrarna, eller hur!

Det här är ett av mina favorecept som ni gärna kan testa. Det funkar även bra med köpt zucchini :-)


Zucchini med Medelhavsfyllning och fetaostsås

4 portioner

2 zucchini á 400 g eller 4 små
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 gula paprikor
4 tomater
½-1 tsk sambal oelek
1 tsk flingsalt
Nymalen svartpeppar
20 kalamataoliver
2 tsk torkad timjan eller 2 msk färsk
2 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk
50 g lagrad ost, riven
Ev färsk timjan eller oregano till garnering

FETAOSTRÖRA
100 g fetaost 10%
½-1 dl naturell yoghurt eller fil
nymalen svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Dela zucchinin på längden och gröp ur halvorna med en sked. Lägg ”zucchinibåtarna” i en ugnsfast form och ugnsbaka dem i 20 minuter.

3. Hacka rödlök, vitlöksklyftor och det du gröpte ur zucchinin. Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i olivoljan. Fräs utan att det tar färg i ca 5 minuter.

4. Tärna paprikor och tomater och tillsätt dem i stekpannan. Tillsätt sambal oelek, flingsalt och nymalen svartpeppar. Låt småputtra i ca 10 minuter, tills det mesta av vätskan kokat in.

5. Kärna ur och hacka oliverna. Tillsätt dem i grönsaksröran och smaka av med timjan, oregano samt eventuellt mer salt och peppar.

6. Fyll zucchinihalvorna med grönsaksröran och strö över riven ost. Gratinera i ca 15 minuter eller tills osten fått vacker gyllenbrun färg. Garnera eventuellt med lite färska kryddor.

7. Mosa fetaosten med lite naturell yoghurt eller fil till valfri konsistens och servera till zucchinin. Ät gärna med ett gott bröd.

 
MÅLTIDSFÖRSLAG
1 fylld zucchini
0,5 dl fetaoströra
60 g ljust surdegsbröd, ca 2 skivor

393 kcal per måltid
E% 19 procent protein, 37 procent fett, 44 procent kolhydrater

Kategoriserat som Kost och näring | Mat och recept | Vikt
 

Den här årstiden är det ju många som spelar golf, vilket är ett förvånansvärt bra sätt att få fart på förbränningen. Det är visserligen väldigt lågintensivt, men man håller på under lång tid. En fem timmars golfrunda bränner kanske 1000 kcal mer än om man bara ligger i solstolen.

Själv har jag för första gången i livet "smygtestat". På Piteå Havsbad där vi tillbringat den senaste tiden, har de en "Pay and play-bana" - en korthålsbana där man inte behöver något så kallat grönt kort för att spela.

Det var jättekul, men supersvårt! Jag är skapligt bra på minigolf och kan därför putta relativt okey, men det här med att svinga och slå lite längre hade jag noll koll på. Ibland missade jag bollen, ibland slog jag i backen och då och då fick jag till ett rätt bra slag. Helt okontrollerat alltså! Trots att vi spelade tre gånger.

Nåja, kommer fler tillfällen kanske jag kan träna upp mig. Skam den som ger sig!

Kategoriserat som Träning & Motion
 


Värmen i inlandet blev för påträngande - det slutade gå att tänka - så vi tog husvagnen och åkte till havet, närmare bestämt till Piteå.

Här är det betydligt skönare! Och sen behöver man ju inte tänka så mycket när man är ledig heller :-)

 

 

Men nån vidare internetuppkoppling har vi inte, så jag kan knappt kolla mailen. Då och då kommer jag in så pass att jag kan svara på det viktigaste, men i övrigt får jag även ledigt från datorn :-)

Kategoriserat som Fritid | Resor
 

Det finns gott om sockerfällor, men vissa är värre än andra. Men det gäller att titta på de riktiga bovarna och inte fastna i jakten på de fåtal gram som kan finnas för att balansera smaken i vissa livsmedel, som dressingar och kryddblandningar. Jag tillsätter själv en gnutta honung eller socker i vissa marinader och liknande och det finns ingenting i det som är skadligt.

Det är också stor skillnad med att göra en bärdrink eller liknande och tillsätta en nypa socker jämfört med att köpa läsk.

Socker är inte farligt i sig själv, utan det är mängden socker man bör se över.

WHO:s nya mål är att högst 5 procent av vårt totala energiintag ska komma från socker, vilket är ungefär 25 gram för en vuxen och förstås ännu mindre för barn. Då gäller det att fokusera på att hitta de riktiga sockerbovarna och plocka bort dem.

Detta lär vara en riktigt utmaning eftersom barn i Europa tydligen äter hela 100 g socker per dag. Det visar en ny europeisk studie. Barnen åt i snitt 308 gram läsk, godis, kakor, bullar per dag vilket totalt sett gav 98 g sockerarter. Det innebär att barnen fick 26 procent av sitt totala energiintag från socker! Ganska långt från 5 procent!

Här har nutritionisten Åsa Brugård Konde listat och kommenterat några av våra vanligaste sockerfällor.

Värst tycker jag är alla typer av sockerinnehållande drycker, som exempelvis måltidsdrycker (även lättdryck), fruktyoghurt, bär- och fruktsoppor/krämer och flingor/müsli.

Ett bra råd är att läsa på förpackningen och se till att dessa ämnen inte finns med långt upp i ingredienslistan:

Socker, dextros, sackaros, glukos, glukossirap, fruktos, fruktsocker, maltos, rörsocker eller maltodextrin.

De betyder alla socker. Kolla också så att inte flera av dem finns med längre ner i innehållsförteckningen, för då döljer man socker innehållet genom att tillsätta flera sorter.

Kategoriserat som Kost och näring | Vikt
 

I Stockholmsområdet minskar övervikt och fetma bland åttaåriga flickor för första gången. År 2003 var 17,1 procent överviktiga eller feta och 2011 hade det sjunkit till 10,5 procent.

I övriga landet syns ännu inte samma tydliga trendbrott, men forskaren Finn Rasmussen som gjort studien, tror att resten av landet följer efter.

Det som är tydligt i den här studien och i många andra är att vikten följer med utbildningsnivån. Lågutbildade har fetare barn och är också själva fetare.

Finn Rasmussen säger att barnfetma är en klassfråga och viktkurvan i Stockholm följer bostadspriserna. Ju högre bostadspriser, desto mindre övervikt och fetma.

Men hans förklaring till det köper jag inte fullt ut. Han anser att högutbildade bättre tar till sig information om betydelsen av bra mat och motion och så kanske det kan vara. Men han säger också att högutbildade priorierar sina barns hälsa. Vad då! Skulle inte lågutbildade prioritera sina barns hälsa? Det tror jag inte ett dugg på!

Nä jag tror mer det handlar om att lågutbildade oftare har det svårare att klara sig ekonomiskt. Det i sin tur är oerhört stressande och gör att fokuset måste vara på att överhuvudtaget få det att gå ihop. Man har inte heller råd att köpa lika mycket grönsaker, frukt och bär eftersom det är förhållandevis väldigt dyrt.

Dn.se

Kategoriserat som Vikt
 

Nu kan alla hjortronplockare börja ladda! Bästa motionen som dessutom ger gratis superfood!

Kategoriserat som Fritid | Träning & Motion
 

I dag fick vi besök av en cyklande skåning som var på väg från Nordnorge till Simrishamn i Skåne. Han hade slut vatten och var törstig och hade dessutom problem med bakhjulet som satt lite löst.

Självklart fick han fylla på sina flaskor med vatten och Börje hjälpte honom med bakhjulet så pass att han kunde fortsätta mot Lycksele och en cykelreparatör.

Den här årstiden passerar det ganska många cykelsemestrare här förbi. Vi bor vid Sverigeleden och det är ju både en och annan som cyklar från norr till söder. Av någon anledning är det väldigt sällan någon åker från söder till norr, men det är väl mer uppför då förstås :-)

Anders, som cyklaren hette, var väldigt nöjd över den vackra naturen och de trevliga människorna. Han rekommenderade verkligen rutten.

Lycka till Anders!

Själv cyklar jag gärna, men inte så himla långt. Jag skulle jättegärna åka på cykelsemester, men just nu pallar nog ryggen tyvärr inte. Men det är ju toppenbra motion så jag cyklar gärna kortare sträckor.

I dag åkte jag till författaren Torgny Lindgrens födelseby Raggsjö, som ligger ungefär en halvmil bort, och cyklade in i hans "berättarhjärna". Intill det hus där han växte upp går en gammal skogsväg till Inreliden - Inrelidvägen.

Inreliden dyker upp lite här och där i Torgny Lindgrens böcker och det är sannerligen vackert här med utsikt över både sjö och berg.

Jag lyckades ta mig helskinnad nedför berget efter den knöliga gamla vägen/stigen. Som tur var har jag en mountainbike (eller lånar sonens). Men det var verkligen en upplevelse. Om du är i närheten, så titta förbi!

»Torgny Lindgrens litterära landskap

Kategoriserat som Träning & Motion
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 |
Viktcoachens blogg
 
BlogRankers.com Internet bloggar
 
 
HÄLSAs Viktklubb
 

Ner i vikt en gång för alla!

Genom handfasta tips, ett unikt kostdataprogram och många goda recept får du den motivation och inspiration du behöver för att gå ner i vikt på ett effektivt och varaktigt sätt.

Välkommen som medlem!

►HÄLSAs Viktklubb

 

 

 
 

Annons:Yogaresa med Malin Berghagen

Följ med Hälsa och Malin Berghagen på en läsarresa i yogans tecken 14–21 september 2014. Resan går till Santa Ponsa, som är en av Mallorcas pärlor med fantastisk natur och en oas för kropp och själ.
ALLT OM RESAN HÄR!


VIP-kund

Kanonpris – först till kvarn!

Beställ genom att ringa 08-28 08 00
eller mejla info@vipkund.com 

Uppge namn, adress, kundnummer, 
e-postadress och mobilnummer, samt antal och färgval – grå viol eller lime. Gäller endast för prenumeranter och inom Sverige.

Ord pris: 639 kr.
Frakt tillkommer med 69 kr/beställning.

Begränsat lager – beställ redan idag! 


 
Nyhetsbrev
 

Anmäl dig till Hälsas nyhetsbrev och få nyheter, trender, recept och träning.

►Jag vill ha HÄLSAs nyhetsbrev.

 

 
WEBBSHOP
 

CORE FÖR ALLA
Anneli Tapper ger övningar som hjälper dig i vardagen.
Se trailern
Köp DVD!

 

RAW FOOD FÖR ALLA

Erica Palmcrantz Aziz visar 17 härliga raw food-recept.
Se trailern
Köp DVD! 
Gör en god gärning!
 

Kiva - lån som förändrar liv
close
loading

Hjälp någon ur fattigdom!